Jäälaapissa pyöri kaksi hiivaa ja ylimääräinen paketti jauhelihaa... Nehän piti siis käyttää pois. =) Tuli piiiitkästä aikaa leivottua jauhelihakierteitä ja pullaa. Tein sit saman tein pullakranssin ja korvapuusteja. Pullataikinan ohje on yläasteen köksän kirjasta (Hyvää Pataa), tuosta löytyy monia muitakin hyviä ohjeita joita käytän. Kuvia en näistä leipomuksista laita, kun pitihän jonkun epäonnistuakkin... maku kun on kohdillaan niin ulkonäkö on jotakin aivan kaameaa. =D
Pullataikina
5dl maitoa
50g hiivaa
2 munaa
1,5 tl suolaa
1,5dl sokeria
3tl kardemummaa
n.12dl vehnäjauhoja
1dl/ 100g (juoksevaa) margariinia
Täyte korvapuusteissa: margariini, sokeri, vaniljasokeri, kaneli
Täyte kransissa: margariini, mantelijauhe, pähkinärouhe, sokeri ja kaneli
Pinnalle: kananmunaa, raesokeria
Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja munat. Sekoita. Alusta joukkoon jauhot hyvin vaivaten. Viimeisenä lisää rasva. Anna kohota noin puoli tuntia. Leivo pulliksi ja kohota uudelleen. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 175 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita.
Jauhelihakierteet
Sämpylätaikina:
5dl vettä
50g hiivaa
1,5 tl suolaa
2dl kaurahiutaleita
n. 10dl vehnäjauhoja
1dl öljyä
Täyte:
400g naudan jauhelihaa
1 sipuli
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
ketsuppia
n. 300g juustoraastetta
Paista sipuli ja jauheliha. Mausta oman maun mukaan. Tee sämpylätaikina (suunilleen samalla tavalla, kuin yllä pullataikina...). Kauli taikina levyksi. Lisää pinnalle ketsuppia, jauheliha ja juustoraaste. Kääri rullalle ja leikkaa viipaleiksi. Paista 225 asteessa, kunnes kauniin ruskeita.
Kommentit