Jäälaapissa pyöri kaksi hiivaa ja ylimääräinen paketti jauhelihaa... Nehän piti siis käyttää pois. =) Tuli piiiitkästä aikaa leivottua jauhelihakierteitä ja pullaa. Tein sit saman tein pullakranssin ja korvapuusteja. Pullataikinan ohje on yläasteen köksän kirjasta (Hyvää Pataa), tuosta löytyy monia muitakin hyviä ohjeita joita käytän. Kuvia en näistä leipomuksista laita, kun pitihän jonkun epäonnistuakkin... maku kun on kohdillaan niin ulkonäkö on jotakin aivan kaameaa. =D

Pullataikina

5dl maitoa

50g hiivaa

2 munaa

1,5 tl suolaa

1,5dl sokeria

3tl kardemummaa

n.12dl vehnäjauhoja

1dl/ 100g (juoksevaa) margariinia

 

Täyte korvapuusteissa: margariini, sokeri, vaniljasokeri, kaneli

Täyte kransissa: margariini, mantelijauhe, pähkinärouhe, sokeri ja kaneli

Pinnalle: kananmunaa, raesokeria

Lisää kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja munat. Sekoita. Alusta joukkoon jauhot hyvin vaivaten. Viimeisenä lisää rasva. Anna kohota noin puoli tuntia. Leivo pulliksi ja kohota uudelleen. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 175 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita.

 

Jauhelihakierteet

 

Sämpylätaikina:

5dl vettä

50g hiivaa

1,5 tl suolaa

2dl kaurahiutaleita

n. 10dl vehnäjauhoja

1dl öljyä

 

Täyte:

400g naudan jauhelihaa

1 sipuli

suolaa

pippuria

paprikajauhetta

ketsuppia

n. 300g juustoraastetta

Paista sipuli ja jauheliha. Mausta oman maun mukaan. Tee sämpylätaikina (suunilleen samalla tavalla, kuin yllä pullataikina...). Kauli taikina levyksi. Lisää pinnalle ketsuppia, jauheliha ja juustoraaste. Kääri rullalle ja leikkaa viipaleiksi. Paista 225 asteessa, kunnes kauniin ruskeita.