Kävin ystäväni luona viimeviikolla ja hän oli tehnyt joululahjoiksi erilaisia joulukarkkeja. Olivat ihan vietävän hyviä, ihan muutama vain tuli syötyä kahvikupposten ohessa. =) (Se taas siitä painonpudotuksesta... jos sit ens vuonna =D ) Pyysin tietty ohjeet ja nyt on meilläkin kasa namusia ja osa jo annettu eteenpäinkin.

Vaahtokarkit (n.60kpl)

200g sokeria

1/2dl vettä

7 liivatetta

100g valkuaisia

1rkl vaniljasokeria

vaniljaesanssia

2dl tomusokeria

2dl maissitärkkelystä

(2rkl piparimaustetta/ kanelia)

 

Laita sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kunnes sokeri kokonaan sulanut ja seos kuplii. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset ja vaniljasokeri kovaksi vaahdoksi. Kun sokeriliemi 127 asteista (itse en kyllä lämpötilaa mitannut) vatkaa valkuaiset ja kuuma sokeriliemi ja vatkaa joukkoon lopuksi myös liivatteet, joista on vedet puristettu pois.

Pursota reilusti jauhotetulle pellille, anna jähmettyä ja pyörittele jauhoseoksessa. Säilytä tiiviissä purkissa hyvin jauhotettuina (muuten menevät yhdeksi möhnäiseksi palloksi).

Siellähän ne tahmapallot, purkissa hyvin jauhotettuina. Nam!


Fudge

1tlk kondensoitua maitoa

500g sokeria

120ml vettä

4rkl voita

2tl vaniljaesanssia

100g suklaata

 

Laita kaikki ainekset, paitsi suklaa, kattilaan ja keitä hiljalleen noin tunti. Keittämisen loppuvaiheessa lisää paloiteltu suklaa ja sekoita. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jähmettyä seuraavaan päivään. Leikkaa paloiksi ja säilytä kannellisessa rasiassa.